Направете превкусно пилешко со тоа што ќе му додадете ананас, а така подготвено ќе им се допадне на сите.
Доколку сакате да експериментирате со храната, ви предлагаме да пробате пилешко со ананас во слатко-кисел сос. Оваа необична комбинација на состојки го прави јадењето апсолутно неодоливо, а колку и да изгледа дека овие состојки не одат заедно, тие се одлична комбинација. Можете да направите пилешко на милион начини, но дефинитивно е највкусно со ананас и пиперки во слатко-кисел сос. Послужете за ручек со ориз или тестенини.
Потребни состојки:
<
300 гр бело месо
1 лажичка слага пипер
1 лажица пченкарен скроб
1 кромид
1/2 жолта бабура
1/2 црвена бабура
5 прстени ананас од конзерва
масло
сол
бибер
За сосот:
1 лажица кафеав шеќер
1 лажица кечап
1 лажица слатко-кисел сос
1 лажица оризов оцет
3 лажици соја сос
1 чешне лук
власец
Подготовка:
Пилешкото исечкајте го на коцки, а потоа посолете, бибер и зачинете со блага пипер. Додадете скроб и сè добро измешајте. Во длабока тава со малку загреано масло пропржете го месото. Кога месото ќе се испржи, извадете го од тавата, па додадете крупно исечкан кромид. Кога кромидот малку ќе омекне, додадете ги крупно исечканите бабури, како и ананасот. Во сад измешајте ги шеќерот, кечапот, оризовиот оцет, слатко-киселиот сос, соја сосот и толчениот лук. Додадете го пилешкото во тавата со овошјето и зеленчукот, па истурете го сосот. Промешајте и пржете уште неколку минути. На крај посипете со сечкан власец.
Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.