Јаболката се едно од овошјата кои најмногу се затруени со пестициди – едно јаболко се прска и до 12 пати во годината за да дочека берба.Веднаш потоа, сосема е вообичаен процесот на потопување во восок, што ги прави поубави на изглед и ги чува од пропаѓање.
Експертите советуваат дека е најдобро да се купуваат органски јаболка, но доколку не сте во можност, најдобро е да ја излупите кората.
Во приложеното видео се открива како врелата вода ги отстранува наслагите од восок, валканоста и хемикалиите од јаболката кои се штетни за здравјето на човекот.
За да го измиете овошјето и зеленчукот од пестициди, најдобро е да искористите природни методи: сода бикарбона, вода и оцет.
Помешајте 2/3 вода со 1/3 оцет и пола лажичка сода бикарбона. Нека отстои овошјето во оваа смеса неколку минути, добро промешајте и потоа исплакнете со обична вода.
Веднаш потоа, сосема е вообичаен процесот на потопување во восок, што ги прави поубави на изглед и ги чува од пропаѓање.
Експертите советув