Американски Конгресмен го обвини Обама дека го игнорира геноцидот врз христијаните во Ирак

Републиканскиот Конгресмен на Вирџинија, Френк Волф, во четвртокот ја обвини администрацијата на Обама за игнорирање на геноцидот врз ирачките христијани.„Сметам дека она што се случува на христијанската заедница во Ирак е геноцид. Сметам дека тоа е злосторство против човештвото. Каде е Владата на Обама? Каде е Конгресот? – Тишината е преголема“, рече Волф.
Администрацијата на Обама треба да ја има истата храброст што ја покажа Претседателот Буш и поранешниот Државен Секретар Колинг Пауел исто како во случајот за геноцидот што се случуваше во Дарфур“, заклучи тој.
Според писмо што тој го добил од некого во Ирак „сите цркви и манастири во Мосул се окупирани од ИДИЛ. Има околу триесет и од сите нив крстот е тргнат. Многу од нив се запалени уништени и ограбени. Голем дел од нив се користат како штабови на ИДИЛ. Се уништуваат сунитските, шиитските и христијанските гробови.
Ова уништување ги загрозува и самите древни туристички локации, како што е гробот на пророкот Јона, кој беше уништен минатата недела.„Сметам дека она што се случува на христијанската заедница во Ирак е геноцид. Сметам дека тоа е злосторство против човештвото. Каде е Владата

Пронајдете не на следниве мрежи: