Берлускони застана зад референдумот за автономија на Ломбардија

Поранешниот италијански премиер Силвио Берлускони застана зад необврзувачкиот референдум за автономија на својот роден регион Ломбардија. Тој истакна дека не е сигурен дали може лично тој да гласа.Берлускони му даде поддршка на претседателот на локалната влада на Ломбардија, Роберт Марони, за автономија на овој регион. Ломбардија, како и соседно Венето, ќе гласа в недела за поголема автономија.
На прашањето дали планира да гласа, Берлускони рекол дека ги прашал неговите адвокати и дека сè уште не е сигурен во одговорот на тоа прашање.
Марони се надева дека в недела ќе освои мнозинство потврдени гласови кои би му дале политичка тежина во преговорите со Рим за да добие поголеми овластувања за Ломбардија, вклучително и областа за безедбост и миграција, како и поголема даночна контрола.
„Се надеваме дека овој референдум ќе има голем успех“, рекол Берлускони.Берлускони му даде поддршка на претседателот на локалната влада на Ломбардија, Роберт Марони, за автономија на овој регион. Ломбардија, како и сосе

Пронајдете не на следниве мрежи: