Британија ја замрзна банкарската сметка на „Русија Денес“

Loading...

„Долго да живее слободата на говор!“, реагира главниот уредник на Русија Денес, Маргарита Симонјан.Таа веднаш се огласи на Твитер каде и ја соопшти веста: „Нашите банкарски сметки во Британија се затворени. Сите до една.  Одлуката не може да биде ревидирана. „Долго да живее слободата на говор!“.
Писмото кое канцеларијата на Русија Денес во Лондон го добила од NatWest гласело: Пред извесно време ги разгледавме вашите банкарски договори со нас и донесовме одлука дека веќе нема да ви обезбедуваме услуги“.
Банката ги известила и дека Royal Bank of Scotland Group, исто така нема да обезбедува услуги за Русија Денес.
-Немаме никаква идеја зошто ова се случува, бидејќи ниту вчера, ниту пред еден месец, ништо позначајно се нема случено со нас. Никој не ни се заканил на никој начин. Хипотетички гледно, одговор на ваквата одлука може да биде како дел од санкциите кои Британија и САД ги воведе кон Русија, вели Симонјан.Таа веднаш се огласи на Твитер каде и ја соопшти веста: „Нашите банкарски сметки во Британија се затворени. Сите до една.  Одлуката не м

loading...