Одлична вечера или пак ручек ако чекате гости брзо може да ги направите и највкуснис е кога се топли….Состојки:
350 грама брашно
150 грама варени компири
20 грама квасец
1 лажичка сол
2 жолчки
50 грама путер
1,5 дл млеко
Додатоци:
150 грама шунка
1,5 дл кисела павлака
Бибер
Сецкан магдонос
Подготовка
Замесете го тестото од брашно, компирот, додете жолчка путер и подгответе го квасецот и топлото млеко.
Додека тестото се одмара, подгответе го филот: шунката исецкајте ја на ситни коцки, зачинете со бибер, додадете магдонос и павлака и сето тоа добро измешајте.
Тестото направете го со дебелина од 0.5 см и сечете го на правоаголници 8 × 4 см.
Во центарот на секој правоаголник додадете до филот. Потоа завртете во форма на пирошка.
Потоа испржете ги пирошките. Послужете додека се топли. Состојки:
350 грама брашно
150 грама варени компири
20 грама квасец
1 лажичка сол
2 жолчки