Бугарија ја прекина работата околу гасововодот Јужен тек

Министерот за земјоделство и енергетика на Бугарија ги суспендираше сите работи околу реализацијата на проектот Јужен тек, сѐ додека тој не се усогласи со европското законодавство.Главното барање на европските официјални лица околу проектот е поврзано со правните норми на Европската унија, според кои испорачувачот на енергенси, во овој случај – Гаспром, нема право да ги контролира гасоводите.
Според Руска реч, Бугарските власти претходно изјавија дека овој проект ќе биде реализиран, бидејќи е важен за цела Европа. Главното барање на европските официјални лица околу проектот е поврзано со правните норми на Европската унија, според кои испорачувачот на енергенс

Пронајдете не на следниве мрежи: