Чајот и неговите делотворности за одржување на менталната виталност

Loading...

Иако многумина чајот го пијат само кога се болни, научниците докажале дека чајот исто така помага за одржување на менталното здравје особено во постарата доба.
Тоа е забележано особено кај жените, кај нив значително се намалува менталното стареење доколку конзумираат 1-3 чаши на ден. Чајот, исто така, го штити  мозокот од токсини кои предизвикуваат Алцхајмерова болест.
Американските научници докажале дека кафето е многу поштетно од чајот и дека оние кои пијат чај имаат многу подобра меморија. Биле тестирани и мажи и жени и добиените резултати биле исти кај двата пола. Заклучиле дека, чајот ја одржува меморијата додека кафето штети и предизвикува когнитивни болести.
Затоа пијте чајчиња за да си го зачувате мозочето бистро и ментално витално.
Извор: Блиц.рсИако многумина чајот го пијат само кога се болни, научниците докажале дека чајот исто така помага за одржување на мент

loading...