Чоколадна торта со бадеми

Ова е една слатко-горка торта без брашно. Бадемите може да се заменат со мелени лешници. Тортата се подготвува брзо и едноставно и е идеална за новогодишните празници.Состојки:
2 лажици путер
1 лажица какао прав
половина шолја ситно мелени бадеми
100 грама шеќер
90 грама чоколадо
125 грама јогурт
4 лажици шеќер
2 жолчки
1 лажица ванилин шеќер
1/4 лажичка екстракт од бадем
5 белки
1.4 лажичка сол
1 лажица пржени сецкани бадеми
Подготовка
Загрејте ја рерната на 180 степени. Калапот за торта премачкајте го со путер и посипете какао. Бланшираните бадеми промешајте ги со две лажици шеќер. Во сад на пареа згответе ги чоколадото и путерот. Потоа смесата префрлете ја во поголем сад и додајте ги бадемите, јогуртот, шеќерот, жолчките, екстрактот од ванила и екстрактот од бадемот. Промешајте.
Белките изматете ги со малку сол, потоа додајте го остатокот од шеќерот и матете додека не се направи цврст снег од белки. Со лажица, постепено додавајте ги белките во чоколадната смеса и потоа целото тесто сипете го во калапот за печење. Печете во загреана рерна 30-40 минути, додека не се крене тестото. Откако ќе се олади тортата на собна температура, посипете ја со пржени листови од бадем.
 Состојки:
2 лажици путер
1 лажица какао прав
половина шолја ситно мелени бадеми
100 грама шеќер
90 грама чо

Пронајдете не на следниве мрежи: