Денеска е Св. три Ерарси, од ова зависи каква ќе биде годината

Loading...

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 30 јануари. Денеска е Св. три Ерарси.
Празников е установен во единаесеттиот век, иако тројцата светители (Василиј Велики, Григориј Богослов и Јован Златоуст) на кои денес Црквата се сеќава живееја во четвртиот век. Со тек на времето, нивната светост почна да се мери со човечки мерила, па така овие светители наместо причина за соединување во љубовта станаа предмет на меѓусебни разделби. Христијаните се делеа, мерејќи кој од нив е посвет од другите. За да го запре безумието Црквата го установи нивното заедничко и рамночесно празнување на овој ден, иако секој од нив има и свој посебен празник.
Овој празник меѓу луѓе се смета за заштитник на луѓето и животните од мраз, ладни и вли ветрови. По тоа какви ветришта дуваат денеска, се прогнозира и какво ќе биде времето во текот на годината Денеска е Св. три Ерарси.
Празников е установен во единаесеттиот век, иако тројцата светители (Василиј Велики, Григориј Богослов и Јован Зл

loading...
Loading...