„Дијазепам“ е најчесто препишуван лек на електронските рецепти

Loading...

Лекот „дијазепам“, бил најчесто препишуван на електоринскиот рецепт и тоа на пациенти на возраст од 60 до 70 години, покажале истражувањата.Според проект-менаџерот на „Мој термин“, Милан Аризанкоски, во август биле препишани над 1.2 милиони електронски рецепти. Тој ги повика сите пациенти посовесно да се однесуваат кон електронските закажани прегледи бидејќи со недоаѓање на пациентите се дестабилизирала целата концепција на електронски систем.
Најчести се пациентите на возраст од 60 до 70 години, а лекарите најчесто дале рецепт за „еналаприл“, „лизиноприл“, „дијазепам“, информира Аризанкоски кој додава дека најголем пик на креирање и посета на здравствени установи е од 09.30 до 11.30 часот.
Проект-менаџерот појасни дека ако пациентите не се во можност да дојдат на закажаниот термин треба или кај матичниот лекар или на бесплатниот телефонски број 15444, да го откажат својот термин и да ја развиваат културата на почитување на времето на другиот.
republika.mkСпоред проект-менаџерот на „Мој термин“, Милан Аризанкоски, во август биле препишани над 1.2 милиони електронски рецепти. Тој ги&n

loading...
Loading...