Додик порача: После Шкотска нека се подготви Република Србија

Без оглед на тоа каков ќе биде исходот од денешниот референдум во Шкотска, Европската унија нема повеќе право било кому да оспорува употребата на референдум со цел заштита на своите права, вклучувајќи го правото за подобар животПретседателот на Република Србија, Милорад Додик во својот текст отворено порачува дека светот после 18-ти септември и референдумот во Шкотска нема да биде ист, јавно порачува дека следниот референдум за одделување ќе биде токму Република Србија. 
„Референдумот за независност на Шкотска, кој се градеше низ цела низа законски и други активности десетици години, од 18 септември 2014 година престанува да биде само убав сон на Шкотите и ноќна мора на британските политичари, туку станува нова реалност на Европската унија“, наведе Додик во последното интервју.
Тој истакна дека референдуот во Шкотска е своеврсна потврда на правата на Русија во Украина да одлучат каде и како ќе живеат, но и потврата на исправноста на определувањето на водството на Република Српска институцијата референдум перманентно да ја гради и да ја јакне.
„Не е важен ниту резултатот. Единствено е важно дека институцијата референдум која подразбира дезинтеграција на една од најмоќните држави на светот, лесно се вшета во бриселските сводови. Значи, без оглед на резултатот, Европската унија нема повеќе право никому да оспорува употреба на институцијата референдум во насока на заштита на своите рпава, вклучително и правото на подобар живот“, рече Додик.
Претседателот на РС нагласи дека рефеендумот обезбедува и мир и деморкатија и неотуѓиво право на нарадото признато со сите меѓунаордни документи.„И додека во Шпанија се подготвуваат референдумскот прашање во Шкотска да го преведат од англиски на каталонски, им посакувам на Шкотите и остатокот на Британија мирен и достоинствен 18 септември, кој сосема сигурно ќе стане историски датум“, вели Додик.Претседателот на Република Србија, Милорад Додик во својот текст отворено порачува дека светот после 18-ти септември и референдумот во Шкотска нема

Пронајдете не на следниве мрежи: