Европско првенство во сумо борење во Штип

Викендов во Штип за првпат се одржува Европско првенство во сумо борење на кое настапуваат околу 200 учесници од Бугарија, Унгарија, Германија, Велика Британија, Холандија, Грузија и Македонија.а претседателот на Македонската федерација во сумо борење, Виктор Богданов, одржувањето на Европското првенство во сумо борење, која е древна источна боречка вештина е голема чест и признание за нашата држава.
– Ова е нов спорт, кој на граѓаните им е познат само од телевизија. Интерес за овој спорт има кај најмладите, а на првенството учествуваат и жени. Јас сум оптимист дека во овие два дена со презентацијата на тајните на источниот начин на борење ќе има заинтересирани млади за овој спорт, изјави Богданов.
Нагласи дека Македонската федариција во сумо борење постои пет години, а во неа членуваат пет македонски клубови.
Натреварите се одржуваат во спортската сала „Јордан Мијалков“, а денеска на програмата ќе биде финалето и доделувањето на наградите за сумо борачите.а претседателот на Македонската федерација во сумо борење, Виктор Богданов, одржувањето на Европското првенство во сумо борење, која е древна источ

Пронајдете не на следниве мрежи: