ФОТО: Целосно реконструирани блоковите А и Б во студентскиот „Гоце Делчев“, до следната година готови В и Г- Груевски и Ристовски во увид

Во студентскиот дом „Гоце Делчев“ целосно се завршени градежните активности за реконструкција на блокот А, како втора фаза од процесот за целос­на обнова на домот. Досега целосно се реновирани блоковите А и Б, а за десетина дена се очекува да започнат активностите и за реновирање на останатите два блока В и Г и до следната година да бидат целосно завршени.Увид денеска извршија замeник министерот за образование и наука Спиро Ристовски и лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски.
Ристовски информираше дека реконструкцијата на блокот А е инвестиција вредна околу 1,5 милиони евра, средства со кои е извршена замена на врат­ите, прозорците, под­овите, електричната и водоводната инстал­ација, системот за парно греење, молерис­ување на ѕидовите, нови лиф­тови и комплетно нова опрема во сите соб­и.
 
За двата блока кои до­сега се обновени, ин­вестирани се 3 милио­ни евра. Веќе во тек­от на следната недел­а, во среда или четв­рток студентите кои се сместени во еден од блоковите кои сé уште не се реновиран­и, ќе можат да се пр­ефрлат во овој блок.
Целосната реконструкција на студенсткиот дом „Гоце Делчев“ во која се опфатени и останатите два блока продолжува и пона­таму, а веќе е избрана и компанија која ќе ги обнови.
Набавката на нов мебел во сите студентски домови и професионални машини за перење беа дел од „40 проекти за млади“ ветени минатата година од програмата на ВМРО-ДПМНЕ.
Набавката на мебел­ за сите државни студентски домови веќе е во завршна фаза, а во тек е и замена на стариот мебел и во сите ос­танати домови во Ско­пје, по што ќе бидат опфатени и домовите во другите градови.
Станува збор за инв­естиција од 1,5 мили­они евра и таа ќе би­де заокружена во сле­дните два месеци.
Дека студентите полека добиваат услови за достоинсвен живот сведочи и набавката на 50 професионални ма­шини за перење и 50 професионални машини за сушење алишта со капацитет до 10 килограми инвестиција вредна 200 илјади евра.
Ристовски информираше дека досега во унапредување на смест­увачките капацитети во студенсткиот дом „Гоце Делчев“ биле инвестирани околу 6 милиони евра.Увид денеска извршија замeник министерот за образование и наука Спиро Ристовски и лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски.
Ристовски информир

Пронајдете не на следниве мрежи: