Фото: Откриена двоглава змија во Турција

Loading...

Еден фармер во североисточна Турција неодамна открил двоглава змија. Овој феномен се случува кога монозиготните близнаци не успеваат да се одделат во целост, така што е случај на сијамски близнаци, а не мутација од која растат две глави.
Змијата, стара 2 недели, беше сместена во аквариум во југозападна Турција, со цел да се добие специјализирана нега, потребна за да преживее. Змијата е веројатно дел од родот колубер, кои обично се нарекуваат „тркачи“, поради нивното тенко, елегантно тело и способноста да се движи прилично брзо. Кога е целосно порасната, змијата достига до 20 центиметри.

Иако само една од главите треба да јаде, бидејќи тие имаат заеднички стомак и хранливи материи,  двете глави не го знаат тоа и често доаѓа борба за храната. Двете глави зависат една од друга и едноставно мора да се согласуваат. Ако овие змии се во дивината, времето поминато во борба, ќе ги направи поранливи за предаторите. Овој феномен се случува кога монозиготните близнаци не успеваат да се одделат во целост, така што е случај на сијамски близнаци, а не мутација од к

loading...
Loading...