Фото: Ова е Џорџ – првата златна риба, оперирана од тумор!

Loading...

После туморот, анестезијата и операцијата, Џорџ повторно плива.На Ветеринарната клиника во Мелбурн беше донесена златна риба, стара 9 години. Таму открија дека Џорџ има тумор во главата. Ветеринарот ги стави сопствениците на рибата пред тежок избор: или да ја успијат или да ја оперираат.
Без размислување, сопствениците се одлучија за операција, која чинеше 400 долари.
Ветеринарот дури 3 пати ја ставаше рибата во кофа со анестезија, пред конечно да ја успијат.

„Не е едноставно да оперирате риба од 80 грама. Треба да се контролира губитокот на крв, затоа што не смее да се изгубат повеќе од пола милилитар“ – објаснува ветеринарот Тристан Рич. Целиот зафат траел 45 минути.
После операцијата, го ставиле Џорџ во кофа со вода и му дале аналгетици и антибиотици. Само по неколку минути, рибата почнала да плива, како ништо да не се случило.
Ако не се разболи, Џорџ може да живее до 20 години.  На Ветеринарната клиника во Мелбурн беше донесена златна риба, стара 9 години. Таму открија дека Џорџ има тумор во главата. Ветеринарот ги стави со

loading...
Loading...