Ѓорчев: СЈО ќе работи со една цел, помалку од 62 пратеници за ВМРО-ДПМНЕ за полесен пат за двојазичност на Македонија

Сето она што наредниве неколку месеци треба да го работи СЈО, може да доведе само до еден единствен исход, тоа може да значи ВМРО-ДПМНЕ да има помалку од 62 пратеници. Единствената мистерија на претстојните парламентарни избори е дали ВМРО-ДПМНЕ ќе има 58,59,60,61 или 62 пратеници.Ова на вчерашната седница на Комисијата за политички систем го истакна претседателот на истата Влатко Ѓорчев.
-За стабилноста и иднината на македонската држава важно е ВМРО-ДПМНЕ да има 62 пратеници. Со своите дејстувања СЈО единствено што може е да направи да после изборите имаме обид за коалиција меѓу СДСМ, ДУИ и ДПА нешто што го гледавме во февруари и март месец и да е испорача двојазичост на Република Македонија. Рамковен договор, надграден и проширен во нова и уште поголема рамка. Рамковен договор кој ќе значи федерализација на Република Македонија, територијализирање на федерацијата и таа федерација која може да доведе во општините Гази Баба, Бутел, Ѓорче Петров, Кичево, Тетово да нема команди на македонски јазик, односно да има двојазичност и да се даваат исклучиво на албански јазик. Немаме ништо против албанскиот јазик, тоа е многу убаво регулирано во Рамковниот договор, но доколку ВМРО-ДПМНЕ благодарение на активностите на СЈО нема 62 пратеници, тогаш ќе имаме сосема друга ситуација во македонската држава, вели Ѓорчев.
Доколку дојде до тоа ВМРО-ДПМНЕ да има помалку од 62 пратеници, смета Ѓорчев, по изборите ќе дојде период на договарање и преговарање и виткање на кичмата.Ова на вчерашната седница на Комисијата за политички систем го истакна претседателот на истата Влатко Ѓорчев.
-За стабилноста и иднината на

Пронајдете не на следниве мрежи: