Хабл ја сними најдалечната галаксија!

Loading...

Вселенскиот телескоп Хабл, ја сними најдалечната галаксија со ознака GN-z11, чија светлина патува до Земјата 13,4 милијарда години.Астрономите велат дека се сигурни во точноста на мерењата, бидејќи ја анализирале светлината која стигнува од овој објект.
Тешко е да се направат вакви спектроскопски анализи, кога станува збор за најдалечните извори на светлина. Но кога тоа може да се направи, резултатите се многу точни.
Научниците веруваат дека дошле до крајни технички граници со овој телескоп, и уште подлабок поглед во вселената ,пже да оствари наследникот на Хабл. Неговата изградба е во тек, а ќе биде лансиран во 2018 година.Астрономите велат дека се сигурни во точноста на мерењата, бидејќи ја анализирале светлината која стигнува од овој објект.
Тешко е да се на

loading...
Loading...