Христијанска конзола за видео игри одлучи да собира средства преку Kickstarter

Loading...

Компанијата Wisdom Tree која развива религиозни видео игри, пушти на Kickstarter кампања за собирање средства за да создаде сопствена христијанска конзола, соопшти Gizmodo.За да започне со масовно производство, треба да се соберат 16,5 илјади долари. 
Уредот се нарекува „The Аrkade“ и е многу сличен на контролорот на конзолата NES (Nintendo Entertainment System). Wisdom Tree објаснува дека сите игри на компанијата се осумбитни, но Gizmodo забележува дека сличноста е „до степен кој не е легално препорачлив.“
The Arkade ќе се продава заедно со игрите како: Bible Adventures, Bible Buffet, Joshua – the Battle of Jericho, и Кing of Kings. 
Брајан Менегас од Gizmodo коментира: „Имав незадоволство да ја играм King of Kings. Таа е кабриолет како од пеколот и е посеана со бавно скролирање со библиски квизови и прашања, чија улога за играта е нејасна.“

Во моментот на објавување за Arkade во Kickstarter се собрани $ 7 214 од наведените за потребни 19.869 долари.
Благочестивите ретро гејмери ќе можат да ги купат и сите седум 8-битни игри со библиски приказни, како Super Noah's Ark 3D и Mr. Bloppy Saves the World преку веб продавницата на компанијата. 
Super Noah's Ark 3D е единствената комерцијална игра во САД за SNES, која не добила дозвола од Nintendo – јапонската компанија одбила да ја издаде од религиозни причини. Таа му припаѓа на жанрот „Пукање од прво лице“, а според весникот Gizmodo „силно наликува на Wolfenstein 3D“ во библиско пакување, но без убиства.За да започне со масовно производство, треба да се соберат 16,5 илјади долари. 
Уредот се нарекува „The Аrkade“ и е многу

loading...