Изградба на потпорен ѕид за подобра безбедност во населбата Варош-Поткули во Прилеп

На Ул. „Илија Полутешки“ во населбата Варош – Поткули, повеќе од пола век беше небезбедна за движење и одвивање на сообрајќајот, кој стануваше погуст  од година во година, со проширувањето на населбата се зголемуваше и бројот на изградените индивидуални куќи.Жителите од оваа маало често се плашеа од свлечилиштето и одронувањата на дел од улицата, бидејќи можело да бидат фатални, не само за возачите и пешаците кои поминувале секојдневно, туку и за жителите  од околните куќи. Потпорниот ѕид на ул.„Илија Полутешки“  бил  неопходен.  Затоа со заедничка иницијатива овие луѓе се обратија до локалната власт во Прилеп и успаа овој нивни децениски проблем  да биде решен.
– Сега, со израдбата на потпорниот ѕид улицата е безбедна и чека само тампонирање  и асфалтирање – велат тие.
-Потпорниот  ѕид е изграден по барање на жителите од оваа улица, која го поврзува Варош со населбата „Поткули“, и веќе станува фрекфентен крак, за поблиска дестинација помеѓу двете населби. Наскоро оваа улица, која сега е безбедна за сообрајќај ќе биде тампонирана и ќе добие асфалт  – истакна  градоначалникот ,Марјан Ристески .
Потпорниот  ѕид на  ул.„Илија Полутешки“  е изграден со средства од буџетот на локалната самоуправа, за што се издвоени  250 илјади денари.Жителите од оваа маало често се плашеа од свлечилиштето и одронувањата на дел од улицата, бидејќи можело да бидат фатални, не само за возачите и пе

Пронајдете не на следниве мрежи: