ЈА ЗАОБИКОЛУВААТ МАКЕДОНИЈА: Мигрантите пронајдоа нова рута?!

Loading...

Германската Н-тв објави скица од нова рута со која бегалците кои бараат спас во Европа би можеле да се движат, а според која од Грција би можеле да тргнат кон Албанија, преку Црна Гора, Босна и Херцеговина кон Западна Европа.Како што јавуваат медиумите, на грчко-македонската граница во местото Идомена е зголемен бројот на мигранти и сега скоро 10.000 од нив чекаат да влезат од Грција во Македонија.
Влезот на мигрантите во Македонија е скоро запрен поради построгите мерки на контрола и селективно пропуштање. Границите можат да ги поминат само оние коишто имаат целосна документација.
Во Македонија дневно велгуваат десетици луѓе за да го продолжат патот кон Србија и земјите на Западна Европа.
Албанскиот министер за надворешни работи Дитмир Бушати, изјави дека Албанија нема да крева ѕидови во случај бегалците и мигрантите да почнат да ја користат таа земја како транзит кон европските земји.
Нешто претходно, албанскиот премиер Еди Рама, изјави дека Албанија нема да биде нова рута за бегалците на патот кон Европа поради тоа што нема „ниту услови, ниту сила, а ни ентузијазам да го спасува светот додека другите ги затвораат своите граници.“Како што јавуваат медиумите, на грчко-македонската граница во местото Идомена е зголемен бројот на мигранти и сега скоро 10.000 од нив чекаат да вл

loading...
Loading...