Како да ги зачувате оревите подолго време свежи?

За оревите да останат подолго време свежи, по  собирањето оставете ги, во зависност од временските прилики, две до  шест недели да се исушат на проветрено место…Во зимскиот период оревите се многу барани, за подготовка на празнични благи,  за грицкање и слично.
 Добро е доколку имате залихи еве како да ги задржите подолг период свежи.
Чувајте ги на ладно и топло место
За оревите да останат подолго време свежи, по  собирањето оставете ги, во зависност од временските прилики, две до  шест недели да се исушат на проветрено место, на пример на таван или надтавански балкон. Потоа чувајте ги во  мрежи или  плитки гајби.
За да останат свежи со месеци, соодветно место за чување е она во проветрена просторија на температура од 10 до 17 степени. Во топли простории внесете  само онолку колку  што сакате да исористите во следните недела или две.
На температури повисоки од 20 степени јадрата богати со  масти брзо  исчезнуваат. Во темни, ладни и  херметички  места како што е тегла во ладилник, кршените ореви можете да ги чувате уште  4 недели. Херметичкото пакување е важно за јадрата да не ја изгубат својата арома и  прима мириси од другите намирници.Во зимскиот период оревите се многу барани, за подготовка на празнични благи,  за грицкање и слично.
 Добро е доколку имате залих

Пронајдете не на следниве мрежи: