Која е разликата помеѓу сладолед и гелато?

Разликата помеѓу гелато и сладолед, луѓето најчесто не ја знаат, или само мислат дека гелато е италијанското име за сладолед, што е точно, но сепак има важна разлика.За разлика од гелато, сладоледот мора да содржи најмалку 10% млечна маст и мора да се меша за време на замрзнувањето при што во мазната структура влегува воздух. Гелато содржи помалку млечни масти и помалку воздух, што влегува во него за време на замрзнувањето.
Исто такa има разлика во замрзнувањето, сладоледот се замрзнува на -18, а гелато само на -12 степени. Гелато, за разлика од сладоледот се прави само од природни намирници. Во почетната фаза, гелато навистина изгледа како сладолед, но со побавното мешање влегува помалку воздух, така што, резултатот е посочен и покремаст десерт.За разлика од гелато, сладоледот мора да содржи најмалку 10% млечна маст и мора да се меша за време на замрзнувањето при што во мазната структура в

Пронајдете не на следниве мрежи: