Колач со вишни, без вага, без миксер, а толку освежувачки во овие топли денови!

Овој рецепт кога ќе почнете да го правите нема да запрете.Состојки:
Состојки за тесто:
Се мери со шолја од 200 гр
1 шолја брашно
1 шолја шеќер
1 шолја гриз
1 кесичка прашок за пециво
1 кесичка ванилин шеќер
Фил:
500 гр свежо сирење
1 јајце
Нарендана кора од лимон
1 кесичка ванилин шеќер
200 гр кисела павлака
4 лажици шеќер или по вкус
Фил од вишни:
500 гр свежи вишни (може и од компот)
3 лажици путер
3 лажици презла
3 лажице шеќер
½ од еден лимон лимонов сок
Малку цимет
Прелив за одозгора:
2 јајца
250 гр млеко
250 гр слатка павлака за шлаг (не се микса)
2 лажици шеќер
Припрема:
1. Најпрво загрејте ја рерната на 180 С.
2. Тавче бр.30 намачкајте со масло.
3. Сите состојки за тесто помешајте ги заедно и поделете ги на 3 дела во 3 сада.
4. Во друг длабок сад измешајте ги состојките со сирење.
5. Во тава растопете путер и додадете презла пржете 5 минути. Ставете на страна да се излади и додадете вишни, сок од лимон, шеќер и цимет. Измешајте.
6. Во трет длабок сад спремете го преливот од јајца, млеко, павлака (не треба да се микса).
7. Во тавчето прво истурете еден дел од сувата смеса за тесто, одозгора распоредете половина од вишните, одозгора распоредете половина од смесата со сирење, повторно истурете го вториот сад со смесата за тесто, па преостанатиот дел од вишните, одозгора преостанатиот дел од смесата со сирење и одозгора последниот сад со сувата смеса за тесто.
8. Одозгора на крајот прелијте со прелив од јајца и добро избодете ја целата штрудла со виљушка на растојание од 1 см за течноста да може да дојде до дното. Оставете 10 минути да отстои.
9. Печете од 45 до 55 минути во рерна.
10. Пред да го послужите колачот прво добро изладете го за коцките да ви бидат убави за сечење.
11. Оваа штрудла може да се прави со било кое овошје, цреши, праски, сливи итн. Состојки:
Состојки за тесто:
Се мери со шолја од 200 гр
1 шолја брашно
1 шолја шеќер
1 шол

Пронајдете не на следниве мрежи: