Крици на неутешната мајка на Раденко кој почина од сепса: „Што ќе правам без тебе сине мој?“

Телото на трагично загинатото осумгодишно дете Раденко Никодиновиќ, кое во саботата почина од сепса што ја зафати неговата рака откако ја скрши, е донесено денеска во семејната куќа во селото Козјак кај Лозница.Кога го изнесоа телото од возилото, вресокот на мајката го кинеше небото:
-Леле, сине мој, сине мој, повторуваше таа и падна преку ковчегот тагувајќи за синот.
Во дворот се слушаа лелеците и на бабата на Раденко, која само го повторуваше неговото име и постојано говореше: „што ќе правиме сега, што сега“.
Телото на малечкиот Раденко пред куќата го дочекаа десетина соседи, пријатели и роднини кои не можеа да ги скријат солзите.
Милан Никодиновиќ, татко на малиот Раденко (8) кој почина од скршеница на рака, денеска од Белград го презеде телото на детето.
Очајниот татко изјави дека сите се зачудени како никој од лекарите не побарале детето да остане во болница.
-Дете да умре од скршеница на рака во 21 век не е нормално. Дете да не го остават во болница воопшто. Сега жната тука се чуди како детето не го оставија во болница. Прашува дали имаме некој лист, дали нешто сме потпишале, ама нема ништо. Човекот ниту еднаш не спомна да останеме, рече Милан.
На прашањето дали се слушнал со лекарот кој му ставил гипс на детето, таткото изјави дека него никаде го нема, дека зел некое отсуство и заминал.Кога го изнесоа телото од возилото, вресокот на мајката го кинеше небото:
-Леле, сине мој, сине мој, повторуваше таа и падна преку ковчегот

Пронајдете не на следниве мрежи: