Курц прогласи победа на парламентарните избори

Себастијан Курц прогласи победа на парламентарните избори и потенцираше дека не ја отфрла можноста за формирање на малцинска влада откако ќе бидат објавени конечните резултати. Вети дека ќе ја задржи проевропската ориентираност во политиката.Лидерот на конзервативците во Австрија и министерот за надворешни работи Себастијан Курц прогласи победа на парламентарните избори и потенцираше дека не ја отфрла можноста за формирање на малцинска влада откако ќе бидат објавени конечните резултати. Вети дека ќе ја задржи проевропската ориентираност во политиката.
„Нормално е да бидат потребни промени во Унијата, но во позитивна, проевропска насока. Во последните години, како министер, се обидував да ја формирам Европската унија, а сега кога имам поголема поддршка од гласачите, имам и повеќе сила да продолжам по тој пат. И натаму нема да бидам за прием на Турција, ниту пак ќе ја сменам политиката за беаглците, но ќе останам проевропски ориентиран политичар“, изјави Курц.
Народната партија на Австрија, предводена од Курц, добила 31,7% од гласовите. На второ место е Партијата на слободните на Хајнц Кристијан Штрахе со 27,4%, а по нив се Социјадемократите на актуелниот канцелар Кристијан Керн со 26,7%. Лидерот на конзервативците во Австрија и министерот за надворешни работи Себастијан Курц прогласи победа на парламентарните избори и потенцираше де

Пронајдете не на следниве мрежи: