Мистериозен бунар сè што паѓа во него СЕ ПРЕТВОРА ВО КАМЕН!

Loading...

Легендата вели дека секој кој ќе ја допре водата од овој бунар, се претвора во камен па авантуристи во него често пуштаат разни предмети. На брегот на реката Нид во Северен Јоркшир во Англија се наоѓа бунар кој предметите може да ги  претвори во камен. Со векови селаните биле убедени дека овој бунар е проколнат. Овие приказни ги потикнал фактот дека едната страна на ѕидот од бунарот изгледа како череп од некое митско суштество. Легендата вели дека секој кој ќе ја допире водата на овој бунар ќе се претвори во камен па авантуристите често пуштаат разни предмети во бунарот, со цел да ги проверат овие приказни.
Овој мистичен бунар е вистинска туристичка атракција, кој според една легенда се наоѓа на местото каде е родена девојката која може да ви ја предвиди иднината, која е дете од брак на проститутка и на ѓаволот.
Најстарите податоци за бунарот се од 1538 година, кога се сметало дека водата од бунарот имала исцелувачки моќи.
Локалната легенда вели дека во пештерата во која се наоѓа бунарот е родена Модер Шиптон, ќерка на локалната проститутка. Девојката е опишана како многу грда и се сметало дека нејзиниот татко е лично ѓаволот.

 
Подоцна, се проширила приказна дека девојчето има натприродна моќ, и дека таа може да ја предвиди иднината. Се тврди дека таа го предвидела распадот на шпанската армада во 1588 година, големиот пожар во Лондон во 1666, како и пронајдокот на телефон.
Во 17 век бунарот станал туристичка атракција. Модерната наука констатирала дека водата се наоѓа висока концентрација на минерали кои прават „прекривка“ околу објектот. Водата има висока концентрација на калцит, и не смее да се пие.
Погледнете го видеото и одлучете дали ќе верувате на модерната наука или пак на легендата.
 
 На брегот на реката Нид во Северен Јоркшир во Англија се наоѓа бунар кој предметите може да ги  претвори во камен. Со векови селаните би

loading...
Loading...