MЛЕКОТО е еликсир на здравјето,но НЕМА да ви се ВЕРУВА за што уште може да го користите!

Млекото најчесто го користиме како напиток, но постојат неколку начини да го употребувате млекото и во други корисни цели…Млекото има богата и кремаста база и може да се користи на разни начини.
Содржи хранливи материи кои ја прават нашата кожа мека и здрава. Тоа го знаела и Клеопатра која ги полнела базените и кадите со топла вода и млеко.Киселините во млекото,особено млечните ги уништуваат мртвите ќелии на кожата и ја оставаат кожата мека и нежна, а витамините А и Е даваат одморен изглед на лицето.
Освен тоа ,еве уште неколку необични примени  на млекото кои се добри да ги знаете:
За чистење мебел
Мебелот можете да го исчистите со млеко,а неговата густа база може да ги исчисти дамките.
За бричење
Доколку сте снемале пена или крема за бричење,а немате време да отидете да купите нова, во ваква ситуација млекото во прав ќе послужи и како „прва помош„. Направете паста со малку топла  вода  и нанесете на кожата.
Го олеснува осипот по убодот на комарец
Ензимите од млекото спречуваат отекување и го ублажуваат осипот по убодот на инсект. Измешајте млеко,вода и малку сол и нанесете на местото на убодот. Чешањето ќе се ублажи а црвенилото ќе се повлече.
Отстранување шминка
Млекото е одличен природен избор за отстранување шминка од лицето а и ќе ја направи кожата мека и нежна.Млекото има богата и кремаста база и може да се користи на разни начини.
Содржи хранливи материи кои ја прават нашата кожа мека и здрава. Т

Пронајдете не на следниве мрежи: