Мртва е веќе 500 години, но им помага на докторите да победат страшна болест

Loading...

Мумијата на жртвувана 15- годишна девојка која 500 години  стои  замрзната, би можела да крие големо медицинско откритие кои ќе спаси многумина.Смрзнатото  мумуфицирано тело на 15- годишна девојка е  пронајдено во 1999 година во вулкан во Аргентина. Иако е убиена пред 500 години, била беспрекорно сочувана.
 Се претпоставува дека била избрана како  жртва за боговите. Тинејџерите биле водени на високи планинаски врвови, по пат  им даваме листови кокаи, а на местото на жртвувањето опоен напиток. Потоа свештеникот ја убивал или ги пуштале да смрзнат.
Неодамна, археолозите меѓу  забите на мумијата, наречена Дева пронашле парчиња листови поради што  веруваат  дека е успиена пред смртта. Но, откриле уште нешто- девојката била заразена со бактерија која  е слична на туберкулоза. Се верува дека ова откритие ќе им помогне  на микробиолозите во борбата против нови болести или оние кои  повторно се појавуваат.Смрзнатото  мумуфицирано тело на 15- годишна девојка е  пронајдено во 1999 година во вулкан во Аргентина. Иако е убиена пред 500 години,

loading...