На денешен ден: Премиерно е изведен балетот Лебедово езеро, измислен е микрофонот…

Loading...

Прочитајте што се случило на денешен ден пред многу години…1493 – Кристофер Колумбо со својот брод Ниња, се вратил во Лисабон, од историскиот пат во Америка.
1789 – Во Њу Јорк е одржена првата службена седница на Конгресот на САД.
1801 – Томас Џеферсон станал првиот американски претседател кој е инаугуриран во новиот главен град Вашингтон.
1852 – Умрел рускиот писател Николај Васиљевич Гогољ.
1877 – Во московскиот театар Бољшој премиерно е изведен балетот Лебедово езеро на Петар Илич Чајковски.
1877 – Емили Берлинер го измислил првиот микрофон.
1954 – Во болницата Петер Бент Бригам во Бостон, е изведена првата успешна трансплантација на бубрег.
2000 – Во Јапонија, Sony за прв пат ја пуштил во продажба наследничката на својата прва играчка конзола – PlayStation 2.1493 – Кристофер Колумбо со својот брод Ниња, се вратил во Лисабон, од историскиот пат во Америка.
1789

loading...
Loading...