Најцрното од црната хроника: Масовни убиства, атентати, кражби…

Loading...

Мета на најголем број неуспешни атентати бил еден француски претседател. Се смета дека преживеал дури 31- обид за атентат помеѓу 1944 и 1966 година. 1.Најголемиот убиец во светската историја
Се проценува дека најголем број на луѓе убил индиецот Бехрам. Тој задавил најмалку 931 жртви во периодот од 1790 до 1840 година. Припадник бил на посебен култ. Тој култ бил насочен кон масовни убиства а постоел се го сузбиле британските власти во 1853 година. Се претпоставува дека припадниците на тој култ убиле баре 2 милиони Индијци. 
2. Најголемиот убиец на 20-тиот век
Најголем убиец на 20-тиот век е колумбискиот водач Теофило Ројас. Му се припишуваат 592 убисвта во периодот од 1948 до 1963 година. Некои дури велат дека убил 3.500 луѓе за време на граѓанската војна во Колумбија. 
3.Најголата кражба во светската историја
Кражбата на Рајхсбанк во добата на падот на нацизмот. Проценува дека е украдено злато од 5.800 милијарди евра. 
 
4.Најскап откуп платен за киднапиранo на дете
Се смета дека најскапиот владетелот на Инките Атахуалпа. За негово ослободување била потребни злато и сребро кои ќе исполнат цел еден дворец. Се проценува дека богатството вредело 250 милиони американски долари. 

 

5.Најголем откуп платен  во 20-тиот век  
Платен е за двајца браќа кои биле грабнати од Монтенерос. Изнесувал 60 милиони сегашни американски долари. Настанот се случил во Буенос Аирес, каде браќата Борн биле сопственици на голема компанија. Парите никогаш не им се вратени а по настанот веднаш ја преместиле компанијата во Бразил. 
6. Човекот кој бил мета на најголем број на неуспешни атентати
Мета на најголем број неуспешни атентати бил  францускиот претседател Шарл Де Гол. Се смета дека преживеал дури 31- обид за атентат помеѓу 1944 и 1966 година. Некои од атентатите биле спречени уште пред да дојде до физички контакт. 
7. Најмасовното бесење во историјата
Нацистичкиот командант во Атина дал наредба на 22-јули 1944 година истовремено да се обесат 50 припадници на здружението кое пружало отпор. 1.Најголемиот убиец во светската историја
Се проценува дека најголем број на луѓе убил индиецот Бехрам. Тој задавил најмал

loading...
Loading...