Едноставен е за примена, а можете да го користите и како додаток во многу јадења.Ова е рецепт за вашиот најомилен сос – кечапот! Потребни состојки:
6 кг домати
20 црвени пиперки
1 снопче магдонос
1 снопче целер
1 чешне лук
3 главици кромид
200 гр шеќер
200 гр масло
200 гр вода
1 лажица сенф
Начин на подготовка
Исечете ги сите состојки и ставете ги во длабок сад. Додадете го кромидот и лукот, исечкани ситно на парченца. Целата смеса ставете ја на умерен оган. Кога зеленчукот доволно ќе омекне, тогаш можете да го тргнете од оган, оставете го да се олади и можете да почнете со мелење.
Откако ќе завршите со мелење, вратете ја смелената смеса во садот и ставете ја на оган. Додајте го шеќерот, солта, масло и вода. Смесата нека врие 30 минути на оган. Додајте го сенфот и добро промешајте. После тоа можете да причекате малку да се олади и домашниот кечап е спремен за во стаклени шишиња или тегли.
Овој домашен кечап можете да го користите како додаток во сите јадења. Ова е рецепт за вашиот најомилен сос – кечапот! Потребни состојки:
6 кг домати
20 црвени пиперки
1 снопче магдон