Откриена е мистеријата за отсеченото уво на Ван Гог

Loading...

Новооткриеното писмо на лекарот на познатиот сликар Ван Гог, ја разјасни мистеријата на неговото отсечено уво.Д-р Реј, кој го лекувал Ван Гог, во писмото направил дури и цртеж на отсеченото уво и опишал што се случило со него.
Историчарите на уметност порадо мислеле дека познатиот постимпресионист го отсекол своето уво и го дал на една проститутка во Арл каде што често доаѓал.
Врз основа на писмото се докажува дека сликарот го дал увото на девојка по име Габриела, која не била проститутка, туку чистачка. Пред да дојде во контакт со Ван Гог, таа била нападната од кучиња и почнала да работи како чистачка во бордел, за да го плаќа лечењето.
Ван Гог се самоуби во 1890 година, откако успеал да продаде само едно од своите 900 насликани дела.
Пиштолот, писмото и 25 слики и цртежи на славниот сликар ќе бидат дел од изложбата „На граница со лудилото“ која ќе биде отворена в сабота, во Амстердам.Д-р Реј, кој го лекувал Ван Гог, во писмото направил дури и цртеж на отсеченото уво и опишал што се случило со него.
Историчарите на уметно

loading...