Откриена е тајната за долговечноста и здравјето на потомците на Александар Македонски

Loading...

Хунзите тврдат дека се потомци на Александар Македонски, што има големо влијание на Европејците, кои се повеќе ја посетуваат долината на реката на Хунзите.Постојат егзотични места во светот за кои не е тешко да се каже дека личат на рајот. Едно такво е долаината на Хунзите во северниот дел на Пакистан, на границата со Кина. Долина опкружена со остри врвови на источниот дел од Хималаите, во која има свежина и спокојство, долга 160 километри и широка два километри, долината многу потсетува на  Шангри-ла, делумно поради тоа што на прекрасните пејзажи кои ги прават каскадните области  растат житарици, овошје и зеленчук. Шарените полиња се наводнуваат со вода која доаѓа преку каналите кои потсетуваат на римски аквадукт од околните реки и глечерите. Поради локацијата и климата, во долината на Хунзите во еден ден може да се смени секоја сезона. Таму ретко има снегови, но во зима температурите достигнуваат до -10 степени целзиусови.
Тие живеат многу едноставно
Луѓето кои се населиле , во долината наречена Hunzakuti ,  се познати по нивниот едноставен начин на живот, ангажирани во земјоделството и во помала мера добиток – подигање на кози, овци  главно, поради млеко, волна и вештачко ѓубриво. Долговечноста е тоа што е познато за  Хунзите – има мит е дека , во просек, живеат подолго од сто години. Оние кои ја посетиле долината на реката Хунзите имаат докази дека постарите лица се во витално добра форма , па тоа не е невообичаено да се види како некои од нив подрипнуваат околу камењата. Храната им е ограничена и јадат само двапати на ден – појадок и ручек – меѓу кои има закуски. Хунзите тврдат дека се директни потомци на Александар Велики и неговата војска откако пристигнала во Персија за време на големите освојувања. Некои од нив останале во долината и се ожениле со локалните жени.
Вода од глечер
Првата средба со жителите резултираше со многу мистификации , вклучувајќи ја и онаа на долговечноста. Хунзите поради тешки услови страдаат од болест на белите дробови, скорбут , инфекции, артритис … 
Меѓу митовите на Хунзите се многу добро познати и оние кои се отпорни на рак и не страдаат од кардиоваскуларни болести , а една од причините за тоа , често се споменува , е глацијалното млеко, односно вода богата со минерали .

 
Полињата во Хунза се наводнуваат со вода која доаѓа од подножјето на глечер. Оваа вода е навистина богата со минерали  а е матна, бидејќи  се меша со кршени карпи. Сепак, Хунзите внесуваат многу витамин Б-17 кој го извлекуваат од семки од кајсија , од кое прават масло, а само овој витамин во јавноста често се споменува како одлична заштита од рак.
Кајсијата е многу важна за Хунзите, а за тоа говори фактот што економскиот статус на семејството се мери според износот на асадени парцели со дрва од кајсии. Тие садат и јаболко, слива , праска, дудинка , грозје, лешници , бадеми … Од овес, јачмен и леќа, прават леб чапат  и го јадат со секој оброк. Месо и животински масти консумираат ретко , обично во зим. Не јадат свинско месо , бидејќи се Исмаилити.
Потомци на Александар
Хунзите сакаат да зборуваат дека се директни потомци на Александар Велики , дури и во документарни филмови на YouTube наведуваат дека генетски се поблиски до Балканците отколку до Азијатите. Меѓу нив навистина моѓат да се најдат луѓе со светла кожа и руса коса или светло дете со светли очи . Се спомнува дека носиите им наликуваат на старите македонски носии и музиката потсетува на албанската, но и дека целокупниот фолклор многу потсетува на југоистокот на Европа .
Долината на реката на Хунзите прв пат била откриена од страна на британските војници околу 1870 година, каде откриваат комплексен систем за наводнување на надморска височина од околу 2500 метри. Зелената, плодна долина била како рајска долина, во остар контраст со околните врвови на Каракорум , 7700 метри надморска височина. Британците оствариле контакт со локалниот  владетел со мирот. Во Хунза доаѓаат наскоро и  Русите и предизвикуваат немири во кои победиле Британците и тогаш целиот Кашмир останува дел од британска Индија до независноста на Пакистан 1947. година. Hunzakuta е денес меѓу 30 и 40 илјади и е поделена во три етнички групи од која секоја зборува свој јазик : Burushaski , Shina и wakhi .
Извор Вечерњи.хрПостојат егзотични места во светот за кои не е тешко да се каже дека личат на рајот. Едно такво е долаината на Хунзите

loading...
Loading...