Откријте зошто дуњата е здрава!

Loading...

Дуњата е полна со витамин А и Ц како и антиоксиданси кои му помагаат на нашето тело да апсорбира калциум и железо, се борат против слободните радикали кои ги оштетуваат ќелиите.Содржат магнеизум, фосфор, калиум и витамин Б комплекс ( Б3, Б6 и Б9).Делуваат антибактериски, добри се за столицата, срцето, крвта и подигање на имунитетот.Сируп направен од дуњи е корисен против дијареа,а семенките се користат во народната медицина против дизентерија и гонореја.Ако семките ги потопите во вода добивате специфична слузава течност која е одлична за воспаление на кожа но ако земете една лажица од тоа може да олесните некои проблеми со столицата.Самите семенки не се јадат, може да бидат токсични.
Зрели дуњи може да се чуваат на ормар и вашата куќа прекрасно ќе мириса.Во фрижидер може да се чуваат 14 дена.Може да ги јадете и свежи но имаат прилично кисел вкус и се тешки за џвакање.
Повеќе на najadise.mkСодржат магнеизум, фосфор, калиум и витамин Б комплекс ( Б3, Б6 и Б9).Делуваат антибактериски, добри се за столицата, срцето, крвта и подигање на и

loading...
Loading...