ОВА се причините поради кои треба да јадете лук СЕКОЈ ДЕН!

Сакате да јадете лук, а ве мачи непријатниот мирис на здивот по конзумирањето? Не се грижете , бидејќи токму поради алицинот кој го има тој специфичен мирис, белиот лук е намирница преполна со здравје.Досега во многубројните студии е утврдено дека белиот лук има силни својства на антиоксидант кој добро влијае на имунитетот, го подобрува крвотокот, го намалува холестеролот и сето тоа токму поради алицинот кој го содржи во себе.
Моќта на алицинот
Алицин е хемиски спој на научниците веќе долго познат по своите антибактеријски и фунгицидни својства. Поради тоа се верува дека лукот делува противвоспалително кај вирусите и настинките, против штетните молекули на кислорпд односно слободни редикали, работи како природен разредувач на крвта, се бори против бактериите, ги блокира канцерогените станици, ја успорува забрзаната клеточна делба што е знак за рак а и позитивно делува на обновата на ДНК или брадавиците. Иако постојат многу студии, научниците се сложуваат дека лукот може да ги ублажи или да го скрати траењето на настинката и вирусот.  Досега во многубројните студии е утврдено дека белиот лук има силни својства на антиоксидант кој добро влијае на имунитетот, го подобрува крвотокот

Пронајдете не на следниве мрежи: