ПАНИКА ВО КОСОВО: Поради бомбандитањето, наредните генерации ќе умираат од рак и леукемија

Loading...

Еколошката партија на Косово била вознемирена со текстот кој бил објавен во приштинскиот весник “Експрес”, а кој зборува за речиси 10 тони осиромашен ураниум фрлен на Косово за време на војната во 1999-тата година, при бомбардирањето на НАТО, пишува vestinet.rs.За да биде уште полошо, во извештајот на Обединетите Нации стои дека бомбардирањето со осиромашен ураниум влијаело на квалитетот на воздухот, земјата и водата, што предизвикало краткорочни последици, но и последици на подолг период.
Според извештајот, наредната генерација која живее во бомбардираното подрачје ќе боледува од рак и леукемија, ќе има голем број абортуси и големи деформации кај новороденчињата.
Странските медиуми го откриле извештајот на Бакари Канет, шеф на мисијата за заштита на животната средина при Обединетите Нации, за страшните последици од бомбардирањето на Косово, извештај кој до сега не бил објавуван, пишува Kurir.
Податоците во овој извештај без сомнение оправдуваат голем број на смртни случаи од претходни 15 години.
Еколошката партија на Косово бара од институциите на Косово, ова прашање да го започнат на ниво на Европската Унија, за да се преземат мерки кои би биле ефикасни и кои би го спречиле овој феномен кој е штетен за здравјето на граѓаните на оваа држава.
“Само да ве потсетиме, Еколошката партија на Косово на многу конференции за новинари, повеќе од 100 пати го потенцираше присуството на осиромашен ураниум, барајќи од државните институции да извршат верификација на присуството на ураниум на Косово”.
За жал, тие се занимавале со многу непотребни работи, стои во соопштението кое го потпишува Ариф Красниќи, претседателот на партијата.За да биде уште полошо, во извештајот на Обединетите Нации стои дека бомбардирањето со осиромашен ураниум влијаело на квалитетот на воздухот, земја

loading...
Loading...