Бидете сам свој мајстор и воодушевете ги своите деца или внуци со домашно лепче. Послужете ги со ќебапи или како совршено лепче за сендвич.Потребни состојки:
-600 гр брашно
– 300 мл вода
– 6 лажици масло
– 1 лажичка шеќер
– 1 лажичка сол
– 1 квасец
Начин на подготовка…
Начин на подготовка
Во млака вода растопете го квасецот со шеќерот и оставете на се надигне. Брашното помешајте го со сол, па додадете ја водата со квасецот и маслото па замесете меко тесто.
Оставете да надојде половина час па распоредете ја во 6 топчиња. Оставете ја да надојде половина час, па развлечете ги на ½ см дебелина.
Оставете ги да отстојат 15 минути па печете ги во рерна загреана на 250 степени, 10 минути.Потребни состојки:
-600 гр брашно
– 300 мл вода
– 6 лажици масло
– 1 лажичка шеќер
– 1 лаж