Поради погрешна вакцина, девојче останало затворено во четири ѕида

Loading...

Последниот ден од февруари се обележува како Меѓународен ден на ретки болести. Како ретки се дефинираат оние кои се јавуваат кај помалку од 5 луѓе на 10,000 жители. Европските статистики покажуваат дека 20-30 милиони европјани се погодени од ретски болести.Шестмесечната Тамара, редовната вакцина, ја обележала за живот.
– По редовното вакцинирање, поточно третата доза на DiTerPer вакцина, детето по шест часа добило гранд мал. Завршивме во болница утрото. Таа во болницата само воздивна и се стиши – се сеќава Тања Маркуљ, мајката на Тамара.
А не се промени само нејзиниот живот:
– Од тој момент, ние влеговме во кошмар кој никогаш не заврши – додава мајката Тања.
Несекојдневните симптоми ги остави домашните доктори неми. Прогнозите – лоши, но Тања без малку се сомнева во триумфот на животот.
– Едвај преживеа, мене докторите ми рекоа дека нема да преживее, дека морам да се помирам со фактот. Но не знам, јас мислев дека ќе преживее. Не знам тоа да го објаснам.
Покасно, тимови од доктори од Италија, препознале кај симптомите на Тамара Драветов симптом, тежок облик на еполепсија.
– Не смее да и биде топло. Не смее да и биде ладно. Не смее да се израдува. Не смее да се нажали. Не смее да се заигра. Не смее да се исплаши. Не смее да има температура.
Од мајката затоа никогаш не се одвоила, дури ни за момент.
Погрешна дијагноза, неадекватна или скапа терапија, само се некои од потешкотиите со кои се соочуваат луѓето со ретки болести. До неодамна, Тамара беше единствен случај  со Драветов симптом во земјата.Шестмесечната Тамара, редовната вакцина, ја обележала за живот.
– По редовното вакцинирање, поточно третата доза на DiTerPer вакцина, детет

loading...
Loading...