Портпаролот на ИД убиен

Loading...

Исламска држава соопшти дека нејзиниот портпарол Абу Мохамед ал Аднан, кој е сириски државјанин, е убиен во сирискиот град Алепо, пренесоа светските агенции.Ал Аднан стана познат со повиците кон приврзаниците на Исламска држава да преминат кон активности во родните земји, користејќи било оружје што им падне под рака – ножеви, камења или автомобили. Симпатизерите на Исламска држава беа повикани од Ал Аднан да ги напаѓаат граѓаните на земјите во антиисламската коалиција предводена од САД. Овој повик инспирира серија напади во Европа.
Веста за смртта на Ал Аднан ја соопшти агенцијата Амак, која е блиска до Исламска држава.Ал Аднан стана познат со повиците кон приврзаниците на Исламска држава да преминат кон активности во родните земји, користејќи било оружје што им п

loading...