ПРЕД СПИЕЊЕ СУРФАТЕ НА МОБИЛЕН ИЛИ ТАБЛЕТ? Тогаш ова дефинитивно ќе ве загрижи!

Loading...

Читањето од екран пред спиење може да биде погубно за вашето здравје , покажало научното истражување спроведено во Бостон кое е објавено во Proceedings of the National Academy of Sciences. Веќе од претходно е познато дека светлото од разни екрани навечер менува чувство на поспаност и будност, и го намалува мелатонинот во организмот.Невронаучниците со студијата покажале дека дека луѓето кои навечер читаат книги спијат подобро од оние кои  читаат од iPad, таблети, паметни телефони и други уреди кои емитираат светлина, што вклучува и некои видови телевизори. Оние кои читале од екранот имале пократок РЕМ циклус и лачат помалку мелатонин, кој го регулира спиењето.
Последиците од недоволното и слабиот квалитет на спиењето не е само заморот во текот на следниот ден, туку исто  така и разни здравствени проблеми како што е прекумерната дебелина, дијабетес и кардиоваскуларни болести, кои се поврзани со недостатокот од сон. Покрај тоа, хроничното сузбивање на мелатонин исто така е поврзано со зголемен ризик од одредени видови на рак, според неврологот д-р Ен-Мари Чанг, ко-автор на студијата, која тоа го изјавила за  Хафингтон пост.
Ако веќе никако не можете без екранот навечер, обидете се да филтрират сина светлина. За Андроид постои апликација која го дава овој ефект, за iPade, iPhone треба да се купи физички филтер, а корисниците на компјутери можат да се обидат со софтвер како што е F.lux.
По овој експеримент повеќе нема да спиете со мобилниот до кревет…Прочитајте зошто – ТУКАНевронаучниците со студијата покажале дека дека луѓето кои навечер читаат книги спијат подобро од оние кои  читаат од iPad, таблети, паметни т

loading...
Loading...