ПРОЧИТАЈТЕ ЗАДОЛЖИТЕЛНО: Што да направите кога се гушите со храна?

Loading...

Медицинското лице Ема Хемет наведе кои постапки треба да ги превземеме кога ќе почнеме да се гушиме.Таа нагласува дека гушењето со храна многу брзо доведува до смрт доколку не се постапи одговорно во таа ситуација.До гушење доаѓа кога храната го блокира грлото,поради што личноста има потешкотии да диши.Ако се работи за потполна блокада,воопшто не може да диши ,ниту да се закашла.
Еве што да направите ако тоа ви се случи:
ОСТАНЕТЕ СМИРЕНИ
Доколку паничите,грлото ќе ви се затегне уште повеќе,а заглавеното парче храна уште повеќе ќе ви се заглави.
ПРОЧИСТЕТЕ ГО ГРЛОТО
Доколку можее,обидете се да го прочистите грлото со кашлање.Ако се работи за делимична блокада на грлото тоа ќе биде доволно.Наведнете се благо напред додека кашлате.
ПРИВЛЕЧЕТЕ НЕЧИЕ ВНИМАНИЕ
Ако дишните патишта ви се потполно затворени,нема да можете да се искашлате,ниту да произведете било каков звук,што значи дека ви е потребна нечија помош.Каде и да се наоѓате,веднаш привлечете нечие внимание.
АКО СТЕ САМИ…
Доколку во близина нема никој да ви помогне,можете сами да го изведете Хајмлихов зафат.Стегнете ја шаката и поставете ја под градниот кош и употребете ја другата рака да ја турнете јако нагоре.
Друга опција е да ја искористите ивицата на масата или стол,така што градниот кош ќе го наслонете на ивицата,а потоа гурнете.
НЕ КОРИСТЕТЕ ПРСТИ
Не обидувајте се со прсти да го извадите парчето храна што се заглавило – во девет од десет случаеви со тоа се влошува гушењето,а опструкцијата станува уште полоша.
НЕ БИДЕТЕ ТИВКИ
Кога ќе дојде до потпола блокада на дишните канали,многу едноставно се „заледуваат„ така да никој и не ги приметува дека се гушат.Нивното лице постанува црвено,виолетово па плаво,а тоа значи дека нивото на кислород е на критично мало ниво.Тоа може да се случи многу брзо,па затоа уште еднаш – ако почнете да се гушите,направете било што да привлечете внимание.
ПРЕВЕНЦИЈА
Секако,превенцијата е секогаш подобра од лекот.Да би одбегнале гушењето, не зборете и не се смејте се додека жвакате бидејќи тоа се најчести причинители на гушењето.До гушење доаѓа кога храната го блокира грлото,поради што личноста има потешкотии да диши.Ако се работи за потполна блокада,воопшто не може да диши

loading...