Пушењето цигари сепак има и позитивни страни?

Loading...

Секојдневно се прават безброј истражувања кои покажуваат дека цигарите се навистина штетни за здравјето на човекот.
Тутунската фабрика која до пред 65 години била лековита, денеска е одговорна за сите терминални болести, но малкумина го свртеа вниманието на научните студии кои отворено ги донесоа во прашање нашиот страв и проѕир од тутунскиот дим.
Во светот постои армија од луѓе кои се зависни од канцерогени и токсични апчиња, спрејови, електронски цигари и слично со цел успешно да се откажат од цигарите.
ФДА Прехрамбената и лекарска администрација во САД, во 1955 година одобрила 600 канцерогени хемикалии кои се ставаат во фабрика за цигари, додека USDA американското министерство за земјоделство е посветено да тутунарите користат повеќе од 70 видови на токсични инсектициди, пестициди и хербициди во областа на тутунот. Овие катастрофални хемикалии ги користат сите производители и фабрики за тутун.
Индустриските цигари во себе содржат малку тутун, додека повеќе се полни со вештачки елементи кои овозможуваат поголема тежина на тутунот. Вистинскиот тутун нема да можете да го пушите освен ако не го одгледувате самите, или доколку не купите органски тутун без адитиви.
Според извештајот NCAAD, алкохолот и алкохолизмот во текот на годината предизвикуваат 2,5 милиони смртни случаи во 100 земји низ целиот свет и тоа без колатерални жртви. 320 илјади млади луѓе од 15 до 29 годишна возраст умираат секоја година поради труење со алкохолот.
Алкохолот покрај дрогата е еден од најголемите предизвикувачи на создавање на колатерални жртви, а на патиштата секоја година се повеќе луѓе се убиени поради брзо возење и возачи кои се под дејство на алкохол. Сепак, алкохолот е легален и се продава во речиси секоја земја во светот.
Тутунот има неколку бенефиции доколку го конзумирате преку цигарите:
Тутунот помага во обработката на информации и борбата со стресот.
Студиите спроведени во периодот од 1990 до 1996 година кои ги направија бројни истражувачи од различни универзитети открија дека цигарите со повисок никотин овозможуваат подобра обработка на информациите во мозокот.
Никотинот ги корегира негативните ефекти од Скополамина и штити од деменција. Пушењето тутун предизвикува зголемување на активноста на мозокот која лесно може да се проследи до ЕЕГ, но во исто време го намалува стресот од аномалии во мозокот, односно со други зборови помага во подобрувањето со справувањето со стресот. Ефектот на чадот од цигарите ја подобрува функијата на мозокот по 12 часа пушење.
Пушењето штити од шизофренија и ги минимизира нејзините ефекти.
Во студија објавена во списанието невронски мрежи е откриено декa пациентот кој боледува од шизофренија има потреба за тутун и точно знае колкава му е потребата од истиот за да ги минимизира ефектите од истата. Никотинот во цигарите не само што ги подобрува конгнициските својства на мозокот туку ги намалува и психопаталошките својства на шизофренија, а во исто време ги минимизира негативните ефекти на антипсихотични лекови.
Тутунот ги подобрува и моторните перформанси.
Од 1994 до 1998 година серијата на направени студии откриле дека пушењето цигари обезбедува подобри моторни вештини и мускулна меморија и во голема мера влијае на подобрување на рефлексите. За време на овие студии е откриено како човечкиот мозок заедно со периферниот нервен систем работи подобро, поради влијанието на чадот од цигарите и никотинот.
Пушачите имаат тенденција да имаат помалку проблеми со прекумерната тежина, бидејќи пушењето влијае на два начина. Првиот е да се забрза метаболизмот и да се стопат стомачните масти, акумулација која е главна причина за појава на кардиоваскуларни болести и дијабетес, а втората е да се намали износот на лошиот холестерол и создава чувство на ситост. Неверојатно но вистинито, ова истражување е објавено од страна на Американската асоцијација за срце.
Пушачите имаат помалку воспаление на непцата и кариес.
Иако е познато дека масните тутунски протеини на крајот ги претвораат забите во жолти, тие во суштина обезбедуваат подобро здравје на устата, непцата и забите кај пушачите за разлика од непушачите. Пушењето го намалува бројот на габите, бактериите и штетните микроорганизми во устата и плунката.
Пушачите имаат помал проблем со високиот крвен притисок.
Во направените студии е откриено дека тутунот и чадот од цигарите може да помогне во намалување на стресот и крвниот притисок, со што предизвикува во голема мера да пушачите бидат порелаксирани отколку непушачите. Пушачите генерално имаат нормален крвен притисок, а тоа се должи на ефектите од тутунот кои не генерираат тромб и други видови на одложувања во крвните садови. Сите жени кои пушеле во текот на бременоста немале никакви проблеми со прееклампсија.
Пушењето заштитува од појава на улцеративен колитис.
Тоа е воспалителна болест на цревата, која обично влијае на дебелото црево и ректумот. Покрај тоа што е поврзана со развојот на различни тумори, е една од главните причини за рак во ректумот и дебелото црево. Пушењето заштитува од појава на улцеративен колитис. Истото има голем број на анти-воспалителни својства.
Пушењето штити од азбестоза.
Таа е прогресивна болест која се јавува од вдишување на азбестен прав. Азбестот се залепува за ткивата на плуќата по што создава воспалителна реакција која на крајот прераснува во туморно ткиво. Најголем противник на пушењето е Светската здраствена организација, која беше формирана под покровителство на Обединетите нации. Но токму оваа организација ги премолчува и става вета на негативните студии на радијацијата на човечката популацја, ги игнорира стотици природни производи и лекови против ракот кои не може да бидат патентирани.
Извор: МК њузСекојдневно се прават безброј истражувања кои покажуваат дека цигарите се навистина штетни за здравјето на човекот.

loading...
Loading...