Рецепт на ориз со кокосово масло што помага при согорувањето на калориите

Научникот Судир Џејмс од Универзитетот за Хемиска Наука во Шри Ланка откри нов метод на готвење ориз, со кој што се апсорбираат само 50 или 60% од калориите.Сите знаеме дека оризот и некои други видови на храна што содржи хроб лесно се варат и брзо се конвертираат во шеќери во крвта. Најчесто се складираат во форма на гликоген во црниот дроб и во мускулите, а вишокот на гликоза се складира како маснотија, предизвикувајќи дебелеење и други здравствени проблеми. „Силниот“ скроб на овој начин ќе се претвори во храна за добрите микроби на дебелото црево.
Еве како да го подготвите оризот:
Најпрво, растопете една лажичка кокосово масло во врела вода, добро промешајте ја водата и ставете во неа половина чаша ориз. Сварете го оризот. Времето на варење зависи од видот на оризот и од температурата, но најверојатно ќе ви требаат од 20 до 40 минути. На крај изладете го оризот и ставете го во фрижидер барем 12 часа.
Демонстрацијата на овој експеримент беше презентирана на Конференцијата на Американското Хемиско Друштво (ACS). Џејмс со ова направил од оризот отпорен скроб, што може да ја издржи апсорбцијата на шеќерите што се содржат во скробот и тие да не отидат во крвта.Сите знаеме дека оризот и некои други видови на храна што содржи хроб лесно се варат и брзо се конвертираат во шеќери во крвта. Најчесто се складир

Пронајдете не на следниве мрежи: