РЕШЕНИЕТО Е ТУКА: Сварете ги велигденските јајца БЕЗ да ви пукнат!

Секоја година иста дилема – колку долго да ги варите јајцата, што ако пукнат, ако не се лупат лесно?Неколку едноставни совети со кои оваа година ќе имате совршено сварени јајца за Велигден:
1. Најдобро е да купите мали јајца или јајца со средна големина, бидејќи обично се потврди.
2. Ако можете, купете домашни јајца од некој кој знаете дека чува кокошки и по можност, да бидат бели, бидејќи истите подобро ја примаат бојата.
3. Свежината на јајцата проверете ја на тој начин што ќе ги ставите во ладна вода, ако испливаат на површината истите се далеку од свежи.
4. Јајцата најдобро е да ги варите на ниска температура, а водата во која ги варите да биде посолена. Можете да додадете и лажица до две, оцет.
5. Пред варењето, јајцата од фрижидерот не ги ставајте одма во водата, мораат да бидат на собна температура пред да се варат.
6. Варете ги во ладна вода и почекајте истата постепено да се загрее, така нема да пукнат.
7. Пред да ги варите јајцата исчистете ги со сјај за садови за да ги отстраните нечистотиите.
8. Јајцата можете да ги варите и на пареа, но тогаш подолго се варат (околу 20 до 25 минути).
9. За да се излупат полесно, по варењето, јајцата ставете ги во ладна вода.Неколку едноставни совети со кои оваа година ќе имате совршено сварени јајца за Велигден:
1. Најдобро е да купите мал

Пронајдете не на следниве мрежи: