Ручек со кој ќе ги воодушевите и најголемите гурмани!

Одлична идеја за неделен ручекСостојки:
2 помали или една поголема тиквица
500 гр мелено  месо
1 мала шолја ориз
1 кромид
200мл течен домат
2 јајца
4 лажици кисела павлака
Зачини по  вкус
За панирање на тиквичките: 2 јајца, лебни трошки и  б рашно
Подготовка:
На малку  масло пропржете го сиотно  сецканиот кромид, потоа додадете го  месото и  убаво  измешајте. Додајте малку  вода или вино по  вкус, додадете го и  доматот  и  динстајте со повремено  мешање 30-ина минути.
За тоа време измијте ги тиквичките па исечете ги  на тенки плочки, панирајте ги во брашно и  трошки и  испржете  во  длабоко масло додека не поруменат.
Оризот сварете го  во  вода, додајте само  вагета. Варете  со повремено  мешање 15-ина минути.
 За прелив на мусаката: јајцата и  павлаката иземшајте ги, додадете зачин. Во премачкан огнототпорен сад наредете ги прво тиквичките, потоа од готвениот ориз, ред сос од месото, па повторно тиквички. Сето тоа полејте го со  мешавината од павлаката и  јајцата, посипете со  рендан кашкавал и  запечете во рерна околу 25 минути.Состојки:
2 помали или една поголема тиквица
500 гр мелено  месо
1 мала шолја ориз
1 кромид

Пронајдете не на следниве мрежи: