Седум опасни навики кои ги правиме по јадење, a НИКАКО НЕ СМЕЕМЕ!

Loading...

Една од најтешките работи на секој човек е менувањето на навиките. Ако сакате да внимавате на вашето здравје и да ја задржите витата линија, екпертите составија листа од седум работи кои никако не треба да ги правите по јадењето.
1. Пушење цигара по јадењето
Експертите предупредуваат дека оваа навика е многу поштетна отколку што претходно се мислеше, бидејќи само една цигара после јадење има ефект како да сте запалиле 10. Дигестивниот систем работи, а кислородот во крвта се врзува и никотин.
2. Јадење овошје по јадењето
Консумирањето веднаш после јадење прави долго да се задржи во стомакот и предизвикува распаѓање и ослободување на гасови и отрови, кои, меѓу другото, го поттикнуваат формирањето на целулитот. Па јадете овошје на празен стомак или два часа пред и после јадење.
3. Пиење чај по јадењето
Иако оваа навика се практикува од се повеќе и повеќе луѓе, таа не е добра. Кофеинот како главна состојка на чајот се врзува за железото и го отежнува варењето, што може да биде многу лошо за анемични лица кои не треба да пијат чај најмалку еден час по јадење.

 

4. Пливање по јадењето
Во овој случај нашите баби и мајки се во право, но експертите предупредуваат дека ова важи и за туширањето. Вода потикнува и го подобрува протокот на крв низ телото , но по јадењето крвта оди во стомакот каде се одвива варењето, а не во места како што се рацете и нозете, каде што по вакви ненадејни промени на температурата треба да биде.
5. Никако не го попуштајте коланот
Ова е навика која сите ние ја правиме, но релаксирањето на половината по јадењето може да доведе до заплеткување на цревата и одложување на варењето. Но, постои уште една причина, што доведува до зголемување на телесната тежина, бидејќи на овој начин ќе консумираате многу повеќе.
6. Не одете на шетање по јадењето
Иако секој мисли дека физичката активност е добара по оброкот, вистината е малку поинаква. Поточно чинот пречи на дигестивниот систем да ги апсорбира хранливите материи од оброкот. Подобро е лесна и пријатна прошетка, а никако посилни напори.
7. Никако спиење
Ова е уште една стара поговорка што се покажа како точна. Лежечката позиција секако не е природна и не е добра за варењето и елудочните сокови не можат да си ја извршат својата работа. Оваа навика може да доведе до проблеми со стомакот. Ако сакате да внимавате на вашето здравје и да ја задржите витата линија, екпертите составија листа од седум работи кои никако не треба да ги

loading...
Loading...