Не постои начин да го започнете денот од уживање во хроно појадок. Следат рецепти кои кулинарско задоволство, грижата за здравјето и добриот изглед го спојуваат во едно.Лепчиња со кисело млеко
Состојки:
200гр грахам брашно, ½ чаши кисело млеко, ½ чаши кисела вода, а лажици маслиново масло, 1 лажичка сол, 2 лажички прашок за пециво.
Измешајте ги сувите состојки, а потоа додадете го маслото, киселото млеко и водата. Соединете ги состојките, а потоа извадете го тестото на набрашнета површина и измесете го. Поделете го тестото на 4 топки а потоа истенчете ги. Така подготвените лепчиња ставете ги во тавче, посипете ги со брашно и печете на 220 степени, околу 15 минути.
Пита со праз и тиквички
Состојки:
500гр парз, 500гр тиквички, 4 јајца, 2 чаши кисела вода, 1 чаша брашно, маслиново масло, 250гр фета, зачини, сол.
На маслиново масло пропржете го празот и изренданите тиквички кои петходно сте ги исцедиле од водата. Додадете го брашното, јајцата, здробеното фета сирење, водата и зачините. Ставете ја смесата во тавче и печете околу еден час на 180 степени.
Мини- пици од ржано брашно
Состојки:
200гр ржано брашно, 2 лажици прашок за пециво, сол, малку маслиново масло, 125мл вода.
Измешајте ги сувите состојки, а потоа додадете го маслото и водата. Замесете тесто, развијте кора и со шолја вадете кругови. Ставете ги на хартија за печење и без фил ставете ги во рерна да фатат кора. Им требаат неколку минути. Извадете ги и филувајте. Измешајте густо доматно пире со оригано и малку сол, и намачкајте. Шунката цепкајте ја и нанесете ја, потоа рендан кашкавал, малку лук и повторно преку се малку доматно пире. Печете ги на 220 степени околу 10 минути.Лепчиња со кисело млеко