Ситуацијата во термоелектраната „Морава“ е критична

– На краткиот состанок оценивме дека ситуацијата е стабилна, но истовремено и критична и дека треба да се продолжи со следење на состојбата од минута во минута, синоќа изјави министерот за енергетика Александар Антиќ.Министерот истакна дека таа електрана, која работи во склоп на ТЕ „Никола Тесла“, има стратешко значење за зачувување на електро-енергетскиот систем на земјата поради својата позиција во централна Србија.
Директорката на ТЕ „Морава“, Марија Стевановиќ, изјави дека Велика Морава достигна ниво од 737 центиметри, но дека е истовремено среќна што водостојот на реката почна полека да опаѓа.
Останува да видиме како ќе се одвива ситуацијата.Министерот истакна дека таа електрана, која работи во склоп на ТЕ „Никола Тесла“, има стратешко значење за зачувување на електро-енерге

Пронајдете не на следниве мрежи: