Сив кит почина оставајќи ни порака!

Loading...

Дали треба да се загрижиме за фактот дека многу животински видови се повеќе се истребуваат….На 29 Јули, кит беше заглавен на Tershelling, северниот остров во Холандија. Имаше обид за негово спасување, но сепак тој почина. Млад кит 13,5 метри долг, бил однесен на аутопсија на пристаништето Харлингтон. Истражувачите изјавиле дека биле пронајдени пластични отпадоци во неговата утроба. Во март оваа година, 10 метри долг кит, беше исфрлен на јужниот брег на Шпанија.
Овој кит проголтал 59 различни пластични предмети со вкупна тежина од 37 килограми. Поголемиот дел од овие предмети се состоел од транспарентни фолии кои се користат за изградба на оранжерии во Алмерија и Гренада за европските пазари на домат. Остатокот биле пластични кеси, јажиња, мали саксии. Сето ова ја предизвикало блокадата во неговите црева и придонело смрт.
Овие не се невообичаени инциденти. Во 1989 година, во Тиренското море починал кит со отпадоци во стомакот. Китовите се повеќе страдаат а и се истребуваат, не дека пластичните материјали наликуваат на нивната храна, тие голтаат големи количини на вода па така и овие отпадоци се нашле во нив. Пластиката не се вари, и таа прави блокади внатре. За некои китови, пластиката не ги убива веднаш, но им предизвикува болести и неухранетост, па така доаѓа до нивна смрт.

Китовите не се единствените жртви на нашите отпадоци. Се проценува дека над еден милион птици и 100.000 морски цицачи умираат секоја година од пластични отпадоци. Во септември 2009 година, фотографијата на албатрос птиците на Мидвеј Атол ја запрепастиле јавноста. Нивните стомаци се полни со пластика. Овие човекови ѓубрива убиваат десетици илјади албатроси годишно, поради глад, токсичност, гушење.
Сите ние можеме да направиме нешто со што би го намалиле бројот и истребување на животинските видови. Бидете скромен купувач и рециклирајте!На 29 Јули, кит беше заглавен на Tershelling, северниот остров во Холандија. Имаше обид за негово спасување, но сепак тој почина. Млад кит 13,5 мет

loading...
Loading...